Felhasználói Útmutató


 

A vezetői irányításhoz, CONTROLLING-hoz szükséges adatok rögzítése:

 

Számlák rögzítése

A számozás megfelel a controlling program menüpontjainak

A számla felvitelt lehet egy lépésben elvégezni, és lehet kettőben is: valaki először csak pénzügyileg, értékben rögzít; majd a kontírozást, vagyis a kódolást a könyvelő végzi. A z értékeket illetve költségeket kódolással tesszük a helyükre, oda, ahová a gazdálkodás szabályai szerint valók, az alábbiak közül:

NATURÁLA rögzítés a számláknál: Az értékek rögzítésével együtt vigyük fel azokat a teljesítményeket és mennyiségeket (km, óra, liter, m2, m3, stb.) amelyekre kíváncsiak vagyunk a munkákhoz, vagy a gépekhez-járművekhez gyűjtve: hány km-t futott, mennyit fogyasztott, mennyi ideig tartott, mennyi fogyott az anyagból, eszközből, stb.) Ezeknek a mennyiségeknek a rögzítésére a Naturália nyomógomb szolgál.

 
 
 
 
 

 

További Controlling adatok felvitele (teljesítmények, költségek)

A számozás megfelel a controlling program menüpontjainak

A cégek irányításához további mennyiségi és óra adatokra van szükség, ezeket teljesítmény-adatoknak nevezzük, a hozzájuk tartozó irányítási és gazdálkodási feladatokat pedig Teljesítmény-Controllingnak.

 
 
 
 
 


 

Szervezési javaslatok a CROCO Controlling rendszer VEZETÉSI-GAZDÁLKODÁSI használatára vonatkozóan

 

Az utókalkulációs rendszer jelentősége

A Controlling rendszernek 3 alapfunkciója van: Jelenleg a Buchen ICS Hungary esetében a tervezés még elkülönült táblázatokban történik, a tény költségadatokra vonatkozóan azonban 3 évnyi adat áll rendelkezésre.

A költség tény-adatok a Buchen ICS Hungary esetében a mérleg-adatokhoz képest jelentős többlet-információt adnak a belső, vezetői felhasználás számára, mert a gazdálkodást a következő területeken teszik lehetővé:

 

Az utókalkuláció számításának menete

A CROCO rendszerben a vezetés számára szükséges project és rezsigazdálkodási adatok kalkulációja – a szokásos utókalkulációs rendszerektől eltérően – a rögzített bizonylatokból szoftveres úton, további számolgatások és újabb kézi kalkulációk nélkül történik. Beleérhető ebbe az is, hogy szükség esetén a módosított, vagy próbaszerűen elvégzett kalkulációk ismételt lefuttatása is könnyen és gyorsan megtörténhet. A kalkulációs számítások logikai sorrendje az utókalkuláció menetében a következő:

  1. Feltételezzük a bizonylati adatfelvitel meglétét és ellenőrzöttségét a kalkulálandó időszakra vonatkozóan;
  2. Lefuttatjuk a kalkulálandó időszakra vonatkozóan a gép (jármű) költség kalkulációit: 1. ábrán bejelölt menüpont;
  3. Lefuttatjuk a kalkulálandó időszakra vonatkozóan a bérköltség-kalkulációit: 1. ábrán bejelölt menüpont;


1. ábra


2. ábra

  1. Lefuttatjuk a megfelelő időszakra vonatkozó teljes utókalkulációt, a bérköltség és a gépköltség kalkuláció kiválasztásával: az 1. ábrán bejelölt menüpontban, a 2. ábrán jelölt paraméterek beállításával. Az ábrán látható kiválasztott 000006-os Gépjármű és 000005-ös Munkabér kalkulációk helyett – természetesen az aktuális – a 2.2. és 2.3 szerint lefuttatott kalkulációkat kell kiválasztani. Több utókalkulációt is futtathatunk, megőrizhetjük vagy törölhetjük őket. Az egyes kalkulációkat beírt elnevezés alapján is meg lehet különböztetni; például a 2. ábrán a párbeszéd doboz alján a „2010-es normál teljes utókalkuláció” név a kalkulációk megkülönböztetésére szabadon beírható.
  2. Az utókalkulációk munkaszámonkénti részletes költség-áttekintést tartalmaznak, az előbb (1. pontban) leírt gazdálkodási gondolat szerint. Az elkészült teljes utókalkuláció a „Megtekintés” gombbal hívható elő, a többi, már létező utókalkuláció is ott lesz látható. A megőrzött utókalkulációk önálló kalkulációs számításként megmaradnak, ez azt jelenti, hogy „what if” (azaz próba-számítási) célokkal is lehet utókalkulációt készíteni. A kalkulációk idősorrendben vannak, tehát a legutóbbi kalkuláció a sorban az alsó lesz. A már szükségtelen kalkulációkat törölni is lehet – de mindenki csak a maga számítását törölheti.
  3. Az eredmény gyors-lista futtatásával megkapjuk a munkaszámonkénti (projectenkénti) eredményesség listáját, a 3. ábra szerint. Az eredmény gyorslista egy már elkészített teljes utókalkuláción alapul, az ábra szerint éppen a 8-as számú lesz kiválasztva:


3. ábra

 

Az utókalkuláció során használható kalkulációk, listák és kigyűjtések:

A 2. szerint lefuttatott gép- és jármű rezsi-kalkuláció nyomtatási képe a következő:


4. ábra

A 3. szerint lefuttatott rezsi-bér kalkuláció nyomtatási képe a következő:


5. ábra

A 4 és a 6 szerinti Teljes kalkulációs illetve Gyors eredmény-kalkulációs lista több-oldalas nyomtatást ad, ezeket mellékletként adjuk meg.